Aktualności

Aktualizacja - Wpłaty na syrop APIFOOD - (Sprawa pilna)

Apifood

AKTUALIZACJA - Ostateczny termin wpłat na zamawiany syrop to 17.07.2023

Adres dostawy to garaż na ul. Wiśniowa 7

Zarząd BOZP przypomina o dokonaniu wpłata na zamawiany syrop do podkarmiania pszczół APIFOOD. Cena syropu po negocjacji - 5,20  za kg. Wpłaty można dokonywać bezpośrednio na konto Zrzeszenia lub w czasie dyżurów w każdy poniedziałek godz. 16.00 - 17.00.

Przewidywana dostawa po 17.07.2023

Kampania Podziękuj pszczole

Podziękuj pszczole

Bieszczadzkie Okręgowe Zrzeszenie Pszczelarzy w Sanoku bierze udział w kampanii „Podziękuj Pszczole” organizowanej przez Fundację Apikultura z ramienia PP Tomasz Łysoń. Kampania została zainaugurowana podczas wydarzenia “Wielki Dzień Pszczoły” w Wadowicach, 14 maja 2023 roku.  

Celem kampanii społecznej “Podziękuj Pszczole” jest zwrócenie uwagi na rolę pszczół w ekosystemie oraz na ich znaczenie dla człowieka. Kampania skupia się na dotarciu do jak największej ilości osób aktywnych w social mediach. Chcąc zostać promotorem kampanii wystarczy wykonać zdjęcie z produktem, który zawdzięczmy pszczołom i oznaczyć je hasztagiem #podziekujpszczole.

Dlaczego „podziękuj pszczole”? - Hasło przewodnie kampanii ma na celu wydobyć ze społeczeństwa pewnego rodzaju wdzięczność za pracę zapylaczy. Pszczoły, aby znaleźć pokarm i przetrwać, potrzebują różnorodnych siedlisk i wielu gatunków roślin. Jednocześnie same przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności, bo jako zapylacze odgrywają ogromną rolę w rozmnażaniu roślin i odżywaniu zwierząt. Zubożenie ekosystemów oznacza zatem zagrożenie nie tylko dla pszczół, ale także dla innych gatunków zwierząt i roślin, a tym samym dla człowieka. Dlatego warto choć przez moment zastanowić się, co dzięki pszczołom otrzymujemy i za co warto im podziękować .

Strona kampanii - www.podziekujpszczole.pl

Zapisy na pokarm dla pszczół - Apifood

Zarząd BOZP informuje ze zbiera zapisy na syrop Apifood na zimowe dokarmianie . zapisy przyjmujemy w każdy poniedziałek w godzinach dyżuru Zarządu od16:00 do 17:00. Lub telefonicznie kol. Ryszard Sroka tel. 668 746 393

Nowa strona internetowa BOZP

Nowa strona

Z przyjemnością informujemy, że nasza nowa strona internetowa BOZP w Sanoku jest już dostępna. Na naszej stronie znajdziecie Państwo informacje projektach w ramach innowacji Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi aktualnościami, galerią zdjęć i formularzem kontaktowym. Mamy nadzieję, że nasza nowa strona będzie dla Państwa przydatna i interesująca.

Trudna wiosna

Mniszek

Wiosną 2023 roku, według prognoz Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW), Polska będzie doświadczać częstych zmian pogody, niskich temperatur, silnych wiatrów i opadów deszczu i śniegu. Takie warunki utrudniają pszczołom loty po nektar i pyłek, a także zwiększają ryzyko wystąpienia chorób. 

Zdaniem ekspertów z Polskiego Związku Pszczelarskiego (PZP), wiosna 2023 może być jedną z najgorszych pod względem produkcji miodu w ostatnich latach. Szacuje się, że może ona spaść nawet o 50% w porównaniu z rokiem poprzednim. To oznacza straty finansowe dla pszczelarzy, którzy muszą ponosić koszty utrzymania pasiek i leczenia pszczół, a także braki na rynku dla konsumentów, którzy będą musieli płacić więcej za miód lub szukać alternatywnych źródeł słodkości.

Co można zrobić, aby złagodzić skutki kryzysu miodowego? Pszczelarze zachęcają do dbania o środowisko naturalne i roślinność nektarodajną, np. poprzez sadzenie kwiatów przydomowych czy ograniczanie stosowania pestycydów.

Życzenia Wielkanocne 2023

Składki członkowskie 2023

Zebranie Sprawozdawczo - Wyborcze Bieszczadzkiego Okręgowego Zrzeszenia Pszczelarzy w dniu 02 kwietnia 2023 roku potrzymało wysokość składki członkowskiej na rok 2023 która wynosi:

25 zł + 5 zł  od ula

Termin wpłaty do 30 kwiecień 2023.

Przy wpłacie na konto prosimy o podanie ilości uli.

Informujemy również że biuro Zrzeszenia będzie czynne od 3 kwietnia w każdy poniedziałek w godz. 16:00 do 17:30.

Na stronie

Odwiedza nas 1790  gości oraz 0 użytkowników.

  • Użytkowników 11
  • Artykuły 48
Informacja o cookis

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia. Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcej o naszej polityce prywatności